Cursusnummer:
CGBRDY

De Brueghel Dynastie, vijf generaties van succesvolle schilders

De Brueghel Dynastie, vijf generaties van succesvolle schilders

Schilders met de achternaam Brueghel – ook wel gespeld als Bruegel – speelden twee eeuwen lang een ongekend grote rol in de Europese kunst. Ze bezaten stuk voor stuk een uitzonderlijke techniek en schilderde vermakelijke composities en pakkende taferelen van het alledaagse en de schoonheid van de natuur.

De familie was groot, héél groot. De Brueghel dynastie bestaat uit maar liefst vijf generaties succesvolle schilders waarvan Pieter Bruegel de Oude wellicht de bekendste is. De Brueghels waren actief tussen 1550 en 1700 en beoefenden bijna álle verschillende soorten schilderkunst.

Van plaatselijke en buitenlandse landschappen en taferelen uit het alledaagse boerenleven tot allegorieën, mythische verhalen, historiestukken, dieren en bloemstillevens; de Brueghels waren van alle stijlen en technieken thuis.

De wortels van de Brueghel dynastie liggen in het hertogdom Brabant. Volgens Karel Mander, één van zijn vroegste biografen, werd Pieter Bruegel de Oude in de buurt van Breda geboren. Tijdgenoten noemden hem ook wel de nieuwe Jheronimus Bosch. Dankzij zijn bijzondere band met Brabant én Den Bosch, bezit het Noordbrabants Museum een aanzienlijke collectie van zowel het grafische oeuvre van Pieter de Oude als schilderijen van zijn zonen Pieter de Jonge en Jan de Oude, zijn kleinzoon Jan de Jonge en van David Teniers de Jonge, schoonzoon van Jan Brueghel de Oude en diens kleinzoon Jan van Kessel de Oude.

Deze schilderijen sluiten naadloos aan bij de focus die we afgelopen decennia hadden op schilderfamilies met een Brabantse achtergrond, vroegmoderne schilderkunst uit de Zuidelijke Nederlanden én bloemstillevens.

Kunsthistoricus Lisette le Blanc geeft dit mini-college naar aanleiding van de tentoonstelling in het Noord Brabants Museum (30 september 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien).

Startdatum
Lesvorm