Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CGDEJU

De eeuw van Juliana

De eeuw van Juliana
Cursuscode: CGDEJU

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, komt De Nieuwe Kerk Amsterdam met een grote tentoonstelling over Juliana en haar bijzondere koningschap. Het was in 1948, in De Nieuwe Kerk, dat zij werd ingehuldigd. Onder koningin Juliana ontstond het Nederland zoals we dat nu kennen. Juliana was in haar regeerperiode ongekend populair door haar eenvoud en menselijkheid. Ze stond ook bekend om haar, voor velen toen nog vaak, moderne ideeën. De tentoonstelling zet ons land en haar persoon naast elkaar.

Juliana's regeerperiode, van 1948 tot 1980, stond in het teken van herstel, verandering en vernieuwing. Van wederopbouw tot nieuwbouwwijken zoals de Bijlmermeer, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname, de Koude Oorlog, de komst van grote groepen gastarbeiders, de pil en echtscheidingen, krakers en provo's. De kerncentrales in Dodewaard en Borssele en de Ban-de-Bom-beweging. Van de Watersnoodramp tot de autoloze zondagen van het kabinet Den Uyl. De eeuw van Juliana bracht Nederland in een stroomversnelling.

Docent Saskia Poelman praat u in deze lezing bij over het veelbewogen leven van Juliana. Zo leert u over haar geïsoleerde jeugd en veelbelovende huwelijk, over haar invulling van het modern koningschap, en haar rol als mater familias van een modern koninklijk gezin. Wellicht kent u haar oproep nog wel: 'Publiek, help mij de meisjes een normaal leven te geven'. Voor de één een eerste kennismaking, voor de ander een weerzien met een geliefde koningin: voor een ieder een inkijkje in het veelbewogen leven van een vorstin.

Woensdag 5 april 2023
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 12,50
Mw. (Saskia) Poelman
19:30 - 21:00
Locatie: De Cultuurfabriek (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Saskia) Poelman
(Saskia) Poelman
Hallo, mijn naam is Saskia Poelman, historicus, reisleidster, docent geschiedenis en erfgoed educatie specialist. Door de jaren heen heb ik mijn kennis en expertise mogen inzetten bij verschillende musea, reisorganisaties, cultuur- en erfgoedinstellingen en scholen.