Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCBANO

Kunstgeschiedenis: Barbizon van het Noorden

Kunstgeschiedenis: Barbizon van het Noorden
Cursuscode: KCBANO

In deze cursus treden we in de voetsporen van de kunstenaars uit de negentiende en vroeg twintigste eeuw en bekijk taferelen als de mystieke vijver in Bergen door hun ogen.

Wat ga je doen?
In 4 lessen neemt docent Diana Kostman je mee in het verhaal van kunstenaars uit de negentiende en vroeg twintigste eeuw en het ontstaan van de Kunstkolonies in Nederland. We bekijken de Larense Vlasschuur door de ogen van Max Liebermann. Met Bernard Blommers genieten we van een zomeravond aan het strand van Katwijk. De kunstenaar Koldeweij toont ons een Nunspeetse boerin met kind die op een grillig pad omgeven door hoge bomen op weg zijn naar het dorp. Else Berg, tenslotte, geeft ons stof tot nadenken bij het aanschouwen van de mystieke vijver in Bergen die zij schilderde in 1916.

Aanvullende informatie over de KunstkoloniesGeïntrigeerd door het vangen van het zonlicht op het schildersdoek, trokken kunstenaars vanaf 1840 in heel Europa massaal de vrije natuur in op zoek naar de perfecte impressie. Dit enthousiasme werd extra aangewakkerd door enkele nieuwe ontdekkingen, waarvan de introductie van de verftube ongetwijfeld de belangrijkste was. Het Franse Barbizon in het bos van Fontainebleau was één van de bekendste plaatsen waar kunstenaars naartoe trokken om het landschap en het boerenleven te schilderen. Ook in Nederland ontstonden meerdere echte kunstenaarsdorpen.
Diverse kunstenaars trokken weg uit de drukke en vervuilde steden en vestigden zich in karakteristieke dorpen als het Gooise Laren, Bergen en het Veluwse Nunspeet. Deze plaatsen hadden met elkaar gemeen dat zij relatief gemakkelijk bereikbaar waren, huisvesting vaak goedkoop was en de plaatselijke bevolking graag bijverdiende door te poseren voor de kunstenaars.

Woensdag 8 maart 2023
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 77,00
Mw. D. (Diana) Kostman
10:00 - 12:00
Locatie: De Cultuurfabriek (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
D. (Diana) Kostman
D. (Diana) Kostman
Diana Kostman is gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de Pop Art. Ze geeft met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst. In 2006 heeft Diana Artemis Omnibus opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies.