Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: TLFOBO2

Foute Boeken?

Foute Boeken?
Cursuscode: TLFOBO2

Bibliotheek Veenendaal presenteert in november 2020 de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ van het Huis van het Boek. De tentoonstelling gaat over boeken die door een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht ‘eigenlijk niet meer kunnen’.
Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen worden bekeerd of ‘heidenen’ in Afrika door missie of zending. Ook is er aandacht voor de impact door politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veel via kinderboeken. Het zijn meestal boeken die in enorme oplagen zijn verspreid en die bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald. Deze ‘foute’ boeken raken soms verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme.

Interactief en baanbrekend
Nederland staat van oudsher bekend als een vooruitstrevend, liberaal en tolerant land dat vrijheid van meningsuiting en van drukpers in de grondwet heeft vastgelegd. In de tentoonstelling ‘Foute boeken?’ wordt de bezoeker via de thema’s politiek, religie en maatschappij bevraagd over de impact van boeken: wanneer de bezoeker de verschillende voorbeelden in hun context van filmpjes, affiches en krantenartikelen ziet: wat maakt dat dan los? Huis van het boek wil met deze baanbrekende en interactieve tentoonstelling onderzoeken hoe mensen nu denken over boeken die al lange tijd en soms nog steeds onze identiteit en onze ideeën vormen. Staat de bezoeker voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers of vindt men dat die te ver gaat en begrensd moet worden?

Lezing door Bert Sliggers
In circa 1,5 uur geeft Bert Sliggers een lezing over 'Foute Boeken?' in De Cultuurfabriek. Bert was de gastconservator van deze tentoonstelling in het Huis van het Boek. In zijn lezing gaat hij dieper in op de boeken en thema's in de tentoonstelling en heeft het publiek de kans om mee te discussiëren over deze thema's.

Zaterdag 28 november 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 10,00
Dhr. B. (Bert) Sliggers
14:00 - 15:30
Locatie: De Cultuurfabriek (klik hier voor de adresgegevens)
B. (Bert) Sliggers
B. (Bert) Sliggers