Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: TLSCTH

Scandinavische thrillers

Scandinavische thrillers
Cursuscode: TLSCTH

Zweden is niet alleen populair als vakantieland. Menig lezer pakt steeds vaker een boek van een Zweedse schrijver en dan met name een thriller of detective.

De laatste jaren zijn de Zweedse misdaadromans haast niet aan te slepen. Denk aan de Millennium reeks van Stieg Larsson, inmiddels voortgezet door David Lagercrantz, of aan de boeken van Henning Mankell over inspecteur Kurt Wallander. Maar ook oude getrouwen als Sjöwall & Wahlöö ("Martin Beck") worden nog steeds verkocht.

Vanwaar dit succes? Schrijven Zweedse auteurs beter of leuker dan sommige anderen? Is het de Zweedse (leef)omgeving die aanspreekt? Ligt het aan de thematiek? Had de Millennium-trilogie überhaupt een vervolg moeten krijgen? Vragen om eens bij stil te staan en dat doen we graag! In deze lezing annex discussie komen verschillende schrijvers aan bod die, met name de laatste jaren, veel gelezen worden in Nederland. Menig boek is inmiddels verfilmd. Daarnaast zijn er veel series uit Scandinavië.

Het zwaartepunt van de lezing ligt bij Zweden maar de docent besteedt ook aandacht aan andere Scandinavische thriller-auteurs zoals Arnaldur Indriðason, Jo Nesbø, Karin Fossum, Jussi Adler-Olsen, Gard Sveen, Samuel Bjørk en Leena Lehtolainen; Scandinavist drs. Patrick Stunnenberg neemt u mee op een reis door Scandinavië te beginnen op IJsland om uiteindelijk via Noorwegen en Denemarken bij Finland en Zweden uit te komen.

Hjärtligt välkommen!

Dinsdag 7 juni 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 9,00
Dhr. P. (Patrick) Stunnenberg
20:00 - 22:00
Locatie: De Cultuurfabriek (klik hier voor de adresgegevens)
P. (Patrick) Stunnenberg
P. (Patrick) Stunnenberg
Patrick Stunnenberg behaalde in 2002 zijn doctoraal examen Scandinavische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn hoofdvaktaal is Zweeds. Daarna studeerde hij nog een jaar Finse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na werkzaam te zijn geweest in o.a. de (commerciële) dienstverlening en het toerisme in zowel binnen- als buitenland is hij zich gaan richten op het lesgeven van met name Zweeds. Sinds 2007 geeft hij privéles aan mensen die naar Scandinavië willen emigreren en sinds 2009 heeft hij zijn eigen bedrijf. Patrick is werkzaam voor taleninstituten, bedrijven en particulieren tevens verzorgt hij lezingen met betrekking tot Scandinavië. Daarnaast geeft hij cursussen Zweeds op verschillende volksuniversiteiten in de regio.