Cursusnummer:
KCMOMU

Kunstgeschiedenis: Mondriaan en muziek

Kunstgeschiedenis: Mondriaan en muziek

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Piet Mondriaan op 1 februari 1944 in New York overleed. Reden om aandacht te besteden aan een vrijwel onbekende kant van Mondriaan, namelijk zijn passie voor muziek.

Mondriaan hield van muziek en was dol op dansen. Hij draaide jazzmuziek om bij te schilderen en foxtrotplaten om op te dansen. Dansen deed hij in zijn atelier, alleen of met een vriendin. Vaak ging hij ook - in Parijs en New York - naar een dansgelegenheid.
Naast luisteren en dansen heeft Mondriaan ook geregeld over muziek geschreven. Diverse artikelen van hem gaan over een nieuwe vorm van muziek, die hij ‘neoplastische muziek’ noemt. Hij vertelt in zijn essays hoe de denkwereld achter zijn abstracte (neoplastische) schilderijen in de muziek toegepast zouden kunnen worden.
Laat je tijdens deze lezing meevoeren naar de diepgaande gedachtewereld van Mondriaan, die zijn abstracte schilderijen inspireerde. Ontdek de invloed van neoplastische muziek, de futuristische geluidskunst van de Italiaanse muzikanten ‘bruiteurs futuristes italiens’, zijn unieke platencollectie en de rol van jazz en boogiewoogie in zijn artistieke creaties.

Een ticket voor deze lezing kost €10,- voor niet-leden en €7,50 voor leden van Bibliotheek Veenendaal.

Startdatum
Lesvorm